با توجه به اینکه امروزه بهتدریج فریلنسینگ یا آزادکاری جای مشاغل ثابت را میگیرد، قصد داریم در این مقاله، خصوصیات و ویژگی های یک فریلنسر خوب را مورد بررسی قرار دهیم. کار فریلنسینگ مزایای بسیاری هم برای کارفرما و هم فرد شاغل دارد.
بایدها و نبایدهایی در آزادکاری وجود دارند که باید بدانیم چطور آن ها را رعایت کنیم تا هم بتوانیم جذب سفارش بیشتری داشته باشیم و درآمد بیشتری کسب کنیم و هم ضرر نکنیم. همینطور باید بدانیم چه عواملی باعث می شود کارفرماها از ما رضایت کافی باشند و در نتیجه آن، امتیازمان در سیستم بالاتر می رود.
در این مقاله، نکات طلایی را بررسی میکنیم که تنها فریلنسرهای موفق از آن با خبرند. می خواهیم بدانیم چه کنیم تا به عنوان یک کارچی جذب سفارش بیشتری داشته باشیم؟
اما در ابتدا باید بدانیم کارچی (فریلنسر) کیست و چه کاری انجام می دهد.

کارچی یا فریلنسر کیست و وظایف آن چیست؟
فریلنسینگ یا آزادکاری (Freelancing) شکلی از فعالیت اقتصادی است که در آن فرد، برای انجام پروژهها یا وظایف مشخصی با شرکت یا سازمان خاص، مجموعهها و افراد مختلف (معمولاً بهصورت مقطعی و کوتاهمدت) همکاری میکند. به کسی که این گونه فعالیت می کند، کارچی یا فریلنسر (Freelancer) می گویند.
مشاغل مختلفی می توانند به شکل فریلنسینگ کار خود را انجام دهند. مشاغلی مانند عکاسی، خبرنگاری، تولید محتوا، برنامهنویسی، گرافیک، تمامی رشتههای گروه کامپیوتر، برخی از رشتههای گروه معماری ، عمران، حسابداری، انجام کلیه خدمات ساختمانی و… و یا هر کاری که بتوان آن را از راه دور انجام داد جزو این دسته بندی است. سامانه « کارچیداری » نیز بر پایه همین روش بنا شده است. تمامی خدمات ساختمان و خانه توسط این سامانه به بهترین شکل و در کوتاه ترین زمان برای مشتریان قابل انجام است.
حال چگونه باید یک فریلنسر موفق باشیم؟
قبل از هر چیز خودتان را بهخوبی معرفی کنید
نمونه کار قوی حس اطمینان را در مشتری ایجاد می کند. بهعنوان یک کارچی، شما باید حتما نمونه کارهای خود را به نمایش بگذارید و یا قبل از انجام پروژه، برای کارفرما ارسال کنید. حتی می توانید از شبکه های اجتماعی استفاده کنید و کارهایتان را به نمایش بگذارید. برای مثال، اگر عکاس یا گرافیست هستید و کارتان ماهیت بصری دارد، اینستاگرام فضایی مناسب برای شماست. این موارد در کنار نمونه قدیمی و سنتی رزومه بسیار کارآمد و مفید خواهد بود.

تخصص اصلی خود را پیدا کرده و فقط آن را دنبال کنید
از مهمترین نکات قبل از ورود به کار فریلنسینگ، پیدا کردن تخصص و علاقه اصلی شما است. شما فقط در کاری موفق خواهد بود که علاقه و خصوصا حوصله انجام آن را داشته باشید. از نکات مهم دیگر آن است که آزادکار فقط باید روی یک رشته تمرکز کند؛ مثلا اگر به تولید محتوا علاقمند است و آن را انتخاب کرده است باید به همان بپردازد نه اینکه کار گرافیک، فتوشاپ و… را هم قبول کند.
طبیعتا نه یک تولید کننده محتوا گرافیست خوبی میشود و نه یک گرافیست یک تولید کننده محتوا! یعنی اگر تنها یک رشته و یک گرایش را برای کار فریلنسینگ انتخاب کنید و سعی کنید در آن موفق شوید خیلی بهتر نتیجه میگیرید تا اینکه چند کار و رشته را انتخاب کنید و از هر کدام مثلا فقط ۵۰ درصد بلد باشید. پس تخصصی بودن و مهارت بالا را در اهداف اصلیتان قرار دهید تا یک کارچی متخصص باشید.
مهارتهای مورد نیاز تخصص خود را فرا بگیرید
پس از اینکه رشته مورد علاقه و تخصص خود را انتخاب کردید، برای جذب سفارش بیشتر، سعی کنید روزانه مهارت های خود را بالا ببرید و بروز باشید. شما باید هرروز به مهارت های خود اضافه کنید. در این کار داشتن مهارت و تخصص یکی از اصلیترین آیتمهاست زیرا کارفرما با توجه به میزان مهارت و تخصص به شما اعتماد میکنند و انجام کار را به شما میسپارند.
مثلا اگر شما کنار تولید محتوا انجام می دهید، باید هرروز مقاله های جدید مرتبط به سئو و تولید محتوا را بخوانید و مهارت های خود را بالا ببرید. یا اگر در زمینه کار با فتوشاپ فعالیت دارید، باید بتوانید کار با برنامه های جدید مانند فتوشاپ که هرروز اضافه می شوند را بلد باشید. هیچ گاه فکر نکنید که مهارت های قبلی تان می تواند برای همیشه کافی باشد. شما باید دانش و مهارت های خود را بروز کنید.
خلاقیت داشته باشید
خلاقیت یک روش بسیار مهم برای جذب سفارش مشتریان است. روشهای زیادی برای خلاقبودن وجود دارد.
گزینهها وخدمات جدیدی را به لیست کارها و تواناییهای خود اضافه کنید. گزینههای زیادی برای ایجاد خلاقیت در کار وجود دارد که اگر فقط کمی فکر کنید، روشهای بهتر و جدیدتری را پیدا خواهید کرد. میتوانید از دوستان یا خانوادهتان نیز مشورت بگیرید. کار شما باید بهتر و متفاوت تر از کار رقبایتان باشد و این امر توسط بکارگیری خلاقیت تان انجام پذیر است.
یک فریلنسر خوش برخورد باشید
اخلاق خوب تنها شامل برخورد مناسب با کارفرما نیست. یک کارچی غیر از اینکه باید برخورد خوبی با او داشته باشد، باید صبر و حوصله، فروتنی، مقاوم بودن و انعطاف پذیری داشته باشد. با کارفرما به خوبی مذاکره کند و پاسخگو سریع او باشد.
قیمتی منصفانه برای کار تعیین کنید
ارزش کار خودتان و کارتان را بدانید. قیمتی که شما می د هید و یا می خواهید قبول کنید نه باید آنقدر بالا باشد که مشتریان را پس بزنند و نه آنقدر پایین باشد که برایتان بهصرفه نباشد و حتی باعث ضررتان شود؛ یا باعث شود کارتان کمارزش جلوه کند.
همچنین بهجای تعیین نرخهای ثابت برای همه کارها، می توانید بسته به میزان پیچیدگی و زمانی که انجام یک پروژه میطلبد، قیمت ارائه دهید و بسته به نوع کار، قیمت منصفانه ای را تعیین کنید.

همیشه پیش پرداخت بخواهید
گاهی اوقات ممکن است مشتری ها پرداخت را به موقع انجام ندهند و یا در زمان پرداخت، زیر قول خود بزنند. یا گاهی ممکن است مشتری، پروژه را حین انجام آن کنسل کند. برای این که هیچ وقت به این مشکل بر نخورید، لازم است برای تضمین پرداخت یک پروژه، از مشتری تان درخواست پیش پرداخت کنید. مثلا قبل از شروع پروژه، نصف مبلغ را از مشتری بخواهید. مخصوصا وقتی برای اولین بار با کسی به عنوان کارچی همکاری می کنید یا قرارداد مشخصی نبسته اید.
بدون انجام این کار، پروژه را شروع نکنید. اگر مشتری تان نپذیرفت، انجام پروژه را اصلا قبول نکنید. این بخشی از احتیاط شغل فریلنسرها است.
از «نه» گفتن ترسی نداشته باشید
یکی از موارد بسیار مهم این است که اگر تخصص یا زمان لازم برای انجام پروژه ای را ندارید، از همان ابتدا به آن ها «نه» بگویید و از قبول آن خودداری کنید. حتی اگر پس از مدتی همکاری، شما یا کارفرما هرکدام احساس رضایت نداشتید، از ادامه همکاری خودداری کنید و از نه گفتن نترسید.
با مشتریتان با شفافیت صحبت کنید
پیش از شروع کار، به طور کامل درباره این که روند کاری شما چگونه است و چقدر زمان می برد و… برای مشتری توضیح دهید. علاقه خود را به آن ها و به کسب و کارشان نشان دهید و سپس مرحله به مرحله وظایفی را که آن ها از شما انتظار دارند طبقه بندی کنید.
این کار باعث ایجاد اعتماد و اطمینان مشتری به شما می شود. مشتری دوست دارد بداند که پولش را به چه شخصی خواهد داد. این کار به جذب سفارش بیشتر در کار شما کمک می کند.

برای کاری که انجام آن را قبول کرده اید وقت، دقت و حوصله بگذارید
یک کارچی هیچ گاه نباید به دنبال این باشد تا فقط کاری را سریع به انجام برساند و تحویل دهد؛ آن هم فقط برای دستمزد. برای هر کاری به اندازه وقت بگذارید و دقت و حوصله لازم را به خرج دهید. اگر توان انجام این کار را ندارید آن را قبول نکنید. رضایت کارفرما باید برای تان مهم باشد؛ نه اینکه فقط به فکر رضایت و دستمزد دریافتی خود باشید. یادتان نرود کار خوب باعث مشهور شدن شما و اعتماد بیشتر به شما برای دفعات بعد می شود؛ و همینطور در مقابل آن، کار بد باعث بد نامی و بی اعتمادی نسبت به فریلنسر می شود.
برنامه، نظم و تعهد داشته باشید
برنامه، نظم و تعهد از مهم ترین چیزهایی است که یک فریلنسر حتما باید داشته باشد و برای کافرما بسیار حائز اهمیت است. زمان شروع و پایان یک آزادکاری را به طور دقیق مشخص کرده و به کارفرما اطلاع دهید. با یک برنامه ریزی مشخص کار خود را آغاز کنید. طبق یک پلن و برنامه ماهانه و یا هفتگی ترتیب دهید و طبق آن پیش بروید؛ هر فعالیتی را که به انجام رساندید در لیست علامت بزنید. زمان خود را مدیریت کنید و کارها را به نحو درست و زمان دقیق به اتمام برسانید و تحویل دهید تا باعث بی اعتمادی بدنامی خود نشوید.
رقبای خود را بشناسید
رقبای خود را بشناسید، کارهای آنان را بررسی کنید و سعی کنید از آن ها بهتر باشید. یک کارچی موفق کسی است که برای جذب سفارش بیشتر، رقبای خود را میشناسد و حتی سعی دارد تا از آن ها نیز یاد بگیرد. شما می توانید با یک جستجو و سرچ ساده، تمام افراد شبیه به خود را پیدا کنید و کارهای آنان را ببینید؛ یا با آن ها ارتباط برقرار کنید و کمک بخواهید.

به خودتان فرصت نفسکشیدن بدهید
اگر در خانه کار میکنید، گهگاهی از خانه بیرون بروید تا کمی هوا به سرتان بخورد. تمام تایم خود را با کار پر نکنید. اگر احساس خستگی می کنید، استراحت کنید. مهم ترین وسیله برای پیشرفت کار، خودتان هستید. پس مراقبت سلامتی خود باشید و فرصتی را به تفریح، گذراندن وقت با دوستان و خانواده اختصاص بدهید و هرگز به بهانهی نداشتن وقت، فرصت لذتبردن از زندگی در کنار دوستان و خانواده را از خود نگیرید.
میتوانید برخی از ملاقاتهای کاری را با مشتریان در یک رستوران، کافه یا کتابخانه بگذارید و اگر لازم است با لپتاپ به آنجا بروید و از آنجا کارهایتان را دنبال کنید.
و در آخر، مهم ترین نکته این است که اگر کار فریلنسری شما مانند خدمات سامانه « کارچیداری » به شکل دورکاری نیست، علاوه بر مواردی که تاکنون ذکر کردیم، باید موارد دیگری نیز رعایت شوند. مانند نحوه لباس پوشیدن، بهداشت، چشمپاکی و امانتداری و همینطور اخلاق خوش. همه این ها بر نحوه کار فریلنسر و جذب سفارش تاثیر میگذارد.