بسیار از افراد گاهی بعد از خوردن برخی از غذاها یا نوشیدن بعضی از مایعات، معده درد و سوءهاضمه را تجربه میکنند. در واقع معده درد بیماری رایجی است که بیشتر آدمها هر چند وقت یکبار به آن مبتلا میشوند.
بیشتر علتهای معده درد معمولا نگران کننده و جدی نیستند و اغلب بدون مراجعه به پزشک و با استفاده از یک یا چند درمان خانگی به راحتی و به صورت طبیعی برطرف میشوند.
معده درد ممکن است به یکی از علتهای زیر رخ دهد:
- مشکل در هضم غذا
- رفلاکس یا بازگشت اسید
- ورم معده
- مسمویت غذایی
- حساسیت به برخی از مواد غذایی
توجه داشته باشید که علل دیگری نیز برای معده درد وجود دارند و ما در اینجا به برخی از رایجترین علتهای آن اشاره کردهایم.
در این مطلب کارچیداری قصد داریم درمان معده درد را با چند روش فوری آموزش دهیم. اگر شما هم از جمله افرادی هستید که دل خوشی از معده درد و بیماری گوارش ندارند، خواندن این مطلب را از دست ندهید.

برخی از علائم شایع معده درد در ادامه فهرست شدهاند:
- سوزش سر دل یا بازگشت اسید
- حالت تهوع
- نفخ
- تلخ و ناخوشایند شدن مزه دهان
- بوی بد دهان یا بوی ترش
- سکسکه یا سرفه
۱۱ مورد از محبوبترین و موثرترین روشهای درمان خانگی معده درد و بیماری گوارش
۱- نوشیدن آب
بدن برای هضم و جذب مواد غذایی به آب نیاز دارد. کم آبی بدن، فرایند هضم غذا را دشوارتر و طولانیتر میکند که این موضوع میتواند باعث معده درد و بیماری گوارش شود.
پس نوشیدن آب به طور مرتب را فراموش نکنید. به طور کلی پزشکان توصیه میکنند که:
روزانه خانمها حدود ۲.۷ لیتر و آقایان حدود ۳.۷ لیتر باید آب بنوشند.
حدود ۲۰ درصد از آب مورد نیاز بدن از طریق خوردن مواد غذایی به دست میآید و مابقی آن باید توسط آب و سایر نوشیدنیها تامین شود.

جیره مناسب توصیه شده توسط پزشکان برای افراد بزرگسال حدود ۸ لیوان آب در روز است. کودکان به نسبت بزرگسالان به آب کمتری نیاز دارند.
برای مبتلایان به مشکلات گوارشی، هشیار ماندن یک مسئله ضروری است. استفراغ و اسهال به سرعت میتوانند به کم آبی بدن منجر شوند و سطح هوشیاری افراد را پایین بیاورند؛ بنابراین افراد مبتلا به معده درد یا بیماری گوارش حتما باید آب کافی مصرف کنند.
۲- در هنگام معده درد دراز نکشید
هنگامی که بدن به صورت افقی است، اسید موجود در معده به احتمال زیاد به عقب برمیگردد و در واقع به سمت بالا حرکت میکند، این بازگشت اسید معده که به آن رفلاکس میگویند میتواند باعث سوزش دهانه معده و ایجاد درد شود.
افرادی که معده درد دارند یا از مشکلات گوارشی رنج میبرند باید بین آخرین وعده غذای خود و رفتن به تختخواب حداقل چند ساعت فاصله بگذارند.
موقع دراز کشیدن نیز باید سعی شود که سر، گردن و قفسه سینه به کمک بالش به حالت ایدهآل و زاویه ۳۰ درجه نسبت به بدن قرار گیرند.
۳- زنجبیل
زنجبیل یک درمان خانگی و طبیعی فوقالعاده برای معده درد و سوءهاضمه است.
زنجبیل حاوی موادی است که میتواند به تسریع انقباضات و حرکات معده کمک کند. این امر موجب میشود که غذاهایی که باعث معده درد و سوءهاضمه شدهاند سریعتر از طریق معده هضم شوند.
همچنین مواد شیمیایی موجود در زنجبیل به کاهش حالت تهوع، استفراغ و اسهال کمک میکنند.
افرادی که از بیماری گوارشی رنج میبرند میتوانند به غذای خود زنجبیل اضافه کنند یا آن را به صورت چای دم کنند و بنوشند.

۴- نعنا
نعنا علاوه بر خوشبو کردن تنفس و مزه دهان، میتواند در موارد زیر نیز مفید باشد:
- جلوگیری از استفراغ و اسهال
- کاهش اسپاسم عضلات در رودهها
- تسکین درد
در واقع استفاده از نعنا یک روش درمان خانگی سنتی برای معده درد و سوءهاضمه است که در بسیاری کشورها از جمله ایران، پاکستان و هند به کار میرود.
برگ نعنا خام و پخته، هر دو برای تسکین معده درد مناسب هستند.
افراد اغلب برای تهیه چای نعنا، برگ های نعنا را با هل میجوشانند.
همچنین میتوان از نعنا خشک استفاده و آن را با آب جوش دم کرد. مخلوط نعنا با دیگر چایها، نوشیدنیها یا مواد غذایی نیز میتواند برای درمان معده درد و بیماری گوارش به کار رود.
مکیدن آبنبات نعنا نیز روش دیگری برای کاهش درد معده و ناراحتی سوزش دهانه آن است.
۵- دوش گرفتن یا استفاده از کیسه آب گرم
گرما میتواند ماهیچههای گرفته و منقبض معده و شکم را شل کرده و معده درد و سوءهاضمه را برطرف کند.
بنابراین یک دوش آب گرم سریع میتواند درد معده را بهبود دهد. همچنین می توانید از یک کیسه آب گرم نیز به مدت ۲۰ دقیقه یا تا زمانی که خنک شود، استفاده کنید و معده خود را با آن ماساژ دهید.

۶- پرهیز از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل
کشیدن سیگار میتواند گلو را تحریک کند و احتمال معده درد را افزایش دهد. اگر فرد دچار استفراغ شده باشد، سیگار کشیدن میتواند باعث ترشح بیشتر اسیدهای معده شود.
هضم الکل نیز بسیار دشوار است و مصرف آن میتواند به معده و کبد آسیبهای جدی وارد کند.
افرادی که از بیماری گوارش و معده درد رنج میبرند باید تا زمان بهبودی از کشیدن سیگار و نوشیدن الکل خودداری کنند.
۷- اجتناب از غذاهای دیر هضم
بعضی از مواد غذایی دیر هضم هستند به این معنی که هضم آنها سختتر از سایر مواد است. مصرف این مواد غذایی احتمال درد معده و مشکلات دستگاه گوارش را افزایش میدهد. برخی از این غذاهای دیر هضم که باید با در مصرف آنها دقت شود، عبارتند از:
- غذاهای سرخ شده یا پر چرب
- غذاهای حاوی خامه
- غذاهای شور
- غذاهای دارای مواد نگهدارنده
۸- لیمو ترش
مصرف لیموترش یا ترکیب آب لیمو و آب می تواند به تسکین انواع بیماریهای گوارشی از جمله معده درد کمک کند.
لیموترش اسیدی است و میتواند به کاهش گاز و سوءهاضمه کمک کند. همچنین ممکن است ترشحات کبد و تحرکات ناسالم روده را بهبود بخشد.
اسید و سایر مواد مغذی موجود در آب لیموترش میتواند ضمن خنثی کردن اسیدهای صفراوی به هضم و جذب چربیها کمک کند.
۹- دارچین
دارچین حاوی چندین آنتیاکسیدان است که میتواند به هضم راحتتر غذا کمک کند. این آنتیاکسیدانها تحریک و آسیب در دستگاه گوارش را کاهش میدهند.
سایر مواد موجود در دارچین میتوانند به کاهش گاز، نفخ و گرفتگی کمک کنند. همچنین این مواد میتوانند به خنثی کردن اسید معده و کاهش سوزش سر دل و سوءهاضمه کمک کنند.
افراد مبتلا به معده درد میتوانند ۱ قاشق غذاخوری پودر دارچین با کیفیت یا یک عدد چوب دارچین را به غذاهای خود اضافه کنند. همچنین، می توان دارچین را با آب جوش یا چای مخلوط و مصرف کرد. انجام این کار دو یا سه بار در روز ممکن است به تسکین معده درد و رفع سوءهاضمه کمک کند.
۱۰- انجیر
انجیر حاوی موادی است که به عنوان ملین در رفع یبوست و کمک به تحرکات سالم روده بسیار مفید است. انجیر همچنین حاوی ترکیباتی است که میتواند به تسکین درد معده و رفع سوءهاضمه کمک کند.
فرد مبتلا به بیماری گوارش میتواند چند بار در روز میوه انجیر بخورد تا بهبود یابد. همچنین میتوانید ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری برگ انجیر را به صورت چای دم کنید و از خواص آن بهرهمند شوید.
دقت کنید که اگر علاوه بر معده درد دچار اسهال نیز هستید، باید از مصرف انجیر خودداری کنید.
۱۱- ریحان
ریحان حاوی موادی است که میتواند باعث کاهش گاز، افزایش اشتها، تسکین گرفتگی و به طور کلی بهبود هاضمه شود. ریحان همچنین میتواند به کاهش مقدار اسید معده کمک کند و در نتیجه از رفلاکس جلوگیری نماید.
ریحان خاصیت ضد التهابی نیز دارد.
فرد مبتلا به بیماریهای گوارشی میتواند ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری برگ ریحان خشک شده یا چند برگ ریحان تازه را به وعدههای غذایی خود اضافه کند و این کار را تا زمان بهبودی و کاهش درد ادامه دهد.
برای نتایج بهتر و سریعتر، میتوانید با یک قاشق برگ ریحان خشک و آبجوش، چای ریحان درست کنید و با نوشیدن آن درد معده خود را تسکین دهید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
همانطور که در ابتدای مطلب نیز گفته شد، معده درد و سوء هاضمه معمولاً نباید موجب نگرانی شود. برای بیشتر افراد، علائم طی چندین ساعت از بین میروند. اما از آنجایی که بدن میتواند به سرعت دچار کمبود آب شود، اگر استفراغ و اسهال بیش از یک روز طول کشید، حتما به درمانگاه یا مطب پزشک مراجعه کنید.
همچنین افرادی که معده درد شدید، مکرر یا مداوم دارند حتما باید در این زمینه با پزشک مشورت نمایند.
در صورت وجود علائم زیر نیز هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- استفراغ یا اسهال مداوم یا غیرقابل کنترل
- یبوست مزمن
- تب
- مدفوع خونی
- استفراغ خونی
- سرگیجه
- درد بازو
- کاهش وزن
- وجود توده در شکم یا معده
- مشکل در بلع
- سابقه کمخونی و فقر آهن
- احساس درد هنگام ادرار کردن
در این روزها که با شیوع ویروس کرونا روزهای بیشتری را در خانه سپری میکنیم در صورتی که بیمار شدهاید و به استراحت نیاز دارید، میتوانید از طریق سامانه هوشمند انجام کار کارچیداری افراد متخصصی را بیابید که در انجام امور مربوط به خانه و خانهداری به شما کمک کنند.
به این ترتیب دیگر لازم نیست که نگران انجام امور منزلتان باشید و میتوانید با خیال راحت و تا بهبودی کامل به استراحت بپردازید.