افت فشار (افت بار) پکیج یا آبگرمکن دیواری، یکی از رایجترین ایرادهایی است که این تجهیزات گرمایشی را درگیر خود میکند.
این مشکل گرچه بسیار ساده و قابل حل است، اما نداشتن آگاهی مصرفکنندگان نسبت به آن، در درازمدت باعث ایجاد خرابی اساسی در پکیج و هزینه بالای تعمیر آن میشود.
وجود پکیج در هر ساختمانی الزامی است. طراحی و ساخت پکیجهای دیواری در واقع انقلابی در صنعت گرمایش ساختمانها و واحدهای مسکونی به وجود آورد. این سیستم گرمایشی باید در شرایط و موقعیت درستی قرار گیرد تا بازدهی خوبی داشته باشد.
انواع پکیجهای دیواری در مدلهای مختلف با کارکردهای متنوع در بازار موجود است. بالاترین مزیت انتخاب پکیج دیواری؛ استقلال سیستم گرمایشی در هر واحد مسکونی، فضای کمتر، محل نصب دلخواه، صرفهجویی در مصرف گاز به علت راندمان احتراق و تبادل حرارت بالا همچنین کارکرد آرام و بی صدا این سیستم است.
این سیستمها ایمنی بالایی به علت داشتن سنسورهای آب گرم، سنسورهای شوفاژ و سنسورهای دود دارند. همانطور که میدانید هر وسیلهای در کنار مزایای خود معایبی نیز دارد.
افت فشار پکیج مهمترین مشکل این وسیلههای کاربردی است که در سطور زیر میخواهیم علت آن را بررسی کنیم.
در نظر داشته باشید که علت کم شدن آب گرم پکیج به دلیل افت فشار، دلایل مختلفی میتواند داشته باشد که در این مطلب در حد امکان به مهمترین عوامل و روش برطرف کردن آنها میپردازیم.
خراب شدن شیر پرکن پکیج
یکی از دلایل افت فشار پکیج، خراب شدن شیر پرکن آن است؛ زیرا اگر شیر پر کن خراب باشد باعث میشود فشار پکیج خودبهخود کم یا زیاد شود.
در واقع کاهش یا افزایش فشار به آرامی انجام خواه شد. برای رفع این مشکل باید شیر پر کن پکیج خود را عوض کنید.
افت فشار به علت نشت آب
لوله کشیهای جدید پیچیده هستند و سخت میتوان مشکلی را شناسایی کرد. بیشتر لولهها در دیوارها و پشت کمدها یا پانلها مخفی شدهاند.
به عبارت دیگر با چشم به راحتی نشت لوله تشخیص داده نمیشود، اما باید مشکل را سریع پیدا کرد. اگر مشکل نشتی آب برطرف نشود، باعث پوسیدگی و منجر به آسیب بیشتر و هزینه تعمیر فراوان خواهد شد.
بیشتر نشتی آب در محل اتصال لولهها اتفاق میافتد که قابل مشاهده است. این مساله بیشتر در مکانی به وجود میآید که لولههای تغذیه به رادیاتور متصل شدهاند و خطر نشت زمانی افزایش مییابد که اتصالها به رادیاتور از جای خود حرکت کنند.
تشخیص نشتی
اگر فکر میکنید علت افت فشار پکیج نشتی در دستگاه است، اتصالهای رادیاتورهای پکیج خود را بررسی کنید. اگر لولهها مرطوب بودند، این نکته را در نظر داشته باشید الزاما دلیل بر نشتی نمیتواند باشد و احتمالا در اثر تراکم به دلیل اختلاف دما رخ داده است.
به همین علت همیشه تشخیص این نوع مشکل راحت نیست. با وجود این، اگر مشکوک به نشتی هستید، آن را با حولهای خشک کنید و یک کاغذ زیر آن بگذارید.
نشانههای نشتی آب میتواند مرطوب شدن کاغذ زیر آن، تورم، زنگ زدگی و لکههای آب در سقف زیر رادیاتور باشد.
اگر شما محل نشت را پیدا کردید، آن را به وسیله متخصصان تعمیر و جایگزین کنید. اگر پکیج شما همچنان مشکل افت فشار داشته باشد، در حالی که نشتی وجود ندارد، ممکن است مشکل از خود پکیج باشد.
افت فشار پکیج به علت مشکل داخلی
اگر اطمینان دارید افت فشار پکیج به علت نشتی نیست، پس زمان آن رسیده است تا روی پکیج تمرکز کنید. بیشتر پکیجها از سیستمی به نام حلقه پرکننده استفاده میکنند تا فشار آب سرد را از منبع تغذیه حفظ کنند و به کاربر اجازه میدهند تا با تنظیم دستی مقدار آب در پکیج و سیستم گرمایشی تنظیم شود. این روش به شما اجازه میدهد تا با تنظیم آن فشار مورد نظر را به پکیج برگردانید.
هوا در پکیج
یکی از دلایل افت فشار ممکن است به علت جمع شدن هوا در رادیاتورها یا نردههای حولهای باشد. با تعمیرات در سیستم گرمایشی، هوا در پکیج جمع میشود.
این هوا باید به روشی تخلیه شود. یکی از روشها این است که دریچه تخلیه هوای رادیاتور را با کلید مخصوص به آرامی باز کنید و هنگام باز شدن آن؛ شنیده شدن صدای خشخش دلیلی برای خارج شدن هوا است. اگر هوا خالی شد آب سرازیر میشود که باید دریچه را ببندید.
فشار سنج روی پکیج خراب است.
گاهی علت افت فشار پکیج خراب بودن فشار سنج است. وقتی آب داخل سیستم خنک باشد، فشار سنج باید عدد ۱ تا ۱.۵ بار را نشان دهد. عقربه در این حالت در قسمت سبز است.
اما اگر فشار سنج عددی بیش از ۲.۷۵ بار را نشان دهد، عقربه در قسمت قرمز دیده میشود، با باز کردن شیر آب پکیج اگر فشار پایین نیاید، بهترین راه حل تماس با کارشناس تعمیر است.
در حالت سوم نیز اگر فشار سنج درست کار نکند و عدد آن خوانده نشود، چنین شرایطی خطرناک است. زیرا ممکن است شما با خواندن اشتباه عدد، فشار آن را بالا ببرید که منجر به خسارتهای سنگین و هزینه بالا برای تعمیر آن خواهد شد. در چنین موقعیتی نیز حتما باید یک تعمیرکار ماهر مشکل را حل کند.
اتصالهای لحیم شده بر روی پکیج نشت دارند
این نکته را در نظر داشته باشید اگر پکیج شما قدیمی باشد، ممکن است اتصالات لحیم کاری آن ضعیف شده و نشتی پیدا کرده است.
در نتیجه برای رفع این مشکل باید یا پکیج خود را عوض یا اتصالات را درست کنید. وجود فقط یک نشت کوچک میتواند باعث افت فشار پکیج شود.
مشکلات منبع انبساط
اگر پکیج شما به طور مداوم افت فشار پیدا میکند، علت آن خرابی در مخزن انبساط است. مخزن انبساط؛ مخزن کوچکی است که از یک سیستم گرمایشی بسته در برابر فشار مضر و بیش از حد محافظت میکند.
هوای محیط اطراف به جریان آب گرم از طریق پکیج به رادیاتورهای سیستم گرمایشی کمک میکند.
آب بسته به گرم یا سرد شدن منبسط و منقبض میشود و این سیستم لولهها را هنگام انبساط آب، از آسیب دیدن محافظت میکند. اگر سیستم انبساط به درستی کار نکند فشار به پکیج آسیب میرساند، بنابراین باید سیستم انبساط تعویض شود.
خرابی شیر تخلیه فشار
سیستم افت فشار پکیج طوری طراحی شده است که فشار اضافی را خارج کند و معمولا هنگامی اتفاق میافتد که فشار داخل پکیج از ۳ بار بیشتر شود و اگر در چنین حالتی سوپاپ تخلیه خراب باشد، نشت آب به لوله مسی که معمولا آب را به خارج از خانه هدایت میکند راه مییابد و باعث افت فشار میشود.
در این شرایط، تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که لوله مسی را بررسی کنید یا با یک تعمیرکار تماس بگیرید.
سوراخ شدن مبدل حرارتی
پکیجهای تک مبدل و دو مبدل وجود دارند و اکثرا پکیجهای تک مبدل هستند که دچار سوراخ شدن مبدل حرارتی از درون میشوند. نتیجه آن افزایش یا کاهش فشار است. البته این افزایش یا کاهش با سرعت بسیار پایینی انجام خواهد شد.
نشتی لولههای از کف رد شده
هر چند که به ندرت اتفاق میافتد که لولههای کفی نشتی داشته باشند، اما زمانی که با کاهش فشار آبگرمکن دیواری مواجه میشوید و هیچ نشتی نمیبینید، این امکان وجود دارد که لولهکشی مدار بسته رادیاتورها که از کف ساختمان رد شدهاند دچار نشتی شده باشند.
حتی یک قطره آب میتواند عاملی بر وجود نشتی آب و افت فشار پکیج باشد. این مشکل را فقط افراد حرفهای میتوانند عیبیابی و برطرف کنند.
تنظیم بالا آوردن فشار در پکیج دیواری و رادیاتور
شیر تنظیم آبی رنگ یا مشکی در زیر پکیج شما قرار گرفته است، این شیر را در جهت خلاف عقربههای ساعت بچرخانید و پس از تنظیم فشار آن را باید در جهت عقربههای ساعت محکم کنید و ببندید.
سیستم گرمایشی کم فشار خود را دوباره پر کنید
پس از تشخیص مشکل افت فشار پکیج و رفع آن، مرحله بعدی برگرداندن فشار دلخواه با پر کردن مجدد سیستم گرمایش با استفاده از قطعهای به نام «حلقه پر کننده» انجام میشود. در اکثر سیستمها حلقه پر کننده یک قطعه خارجی و باید همان چیزی باشد که با مقررات ساختمان سازگار و به شکل (L) است.
پس از خنک شدن سیستم، میتوانید سیستم گرمایش مرکزی خود را پرکنید. شیرآلات را به آرامی به طرف بالا باز میکنید و منتظر میمانید تا فشار سنج به ۱.۲ تا ۱.۵ بار برسد. توصیه میکنیم با استفاده از دفترچه راهنمای پکیج این کار انجام شود.
خدمات کارچیداری برای رفع مشکل افت فشار پکیج
در هر خانهای امروزه پکیج دیواری دیده میشود. وسیلهای که برای رفاه و راحتی خانوادهها است و اگر تا این جا با ما همراه بوده باشید، میدانید نادیده گرفتن سرویس آن و همچنین توجه نکردن به مشکل افت فشار پکیج ممکن است مشکلات فراوانی به همراه آورد.
همانطور که چند مرتبه در بالا اشاره کردیم، رفع این مشکلات به تنهایی امکانپذیر نیستند و گاهی حتی خودمان فرصت و مهارت لازم برای رسیدگی به آنها را نداریم تا نیاز به یک کارشناس تعمیر شدیدا حس شود.
سامانه هوشمند انجام کار کارچیداری به شما امکان میدهد علاوه بر رفع مشکل افت بار پکیج، از خدمات گوناگون دیگر در زمینه تأسیسات و تجهیزات گرمایشی بهره ببرید.
از جمله این خدمات موارد زیر را نام میبریم:
- عیبیابی پکیج و آبگرمکن
- سرویس و راهاندازی کولر آبی
- کولر گازی و داکت اسپیلت
- تعمیر و نگهداری موتورخانه
- پمپ و کمپرسور
- شیرآلات و لوازم بهداشتی
- لولهکشی گاز
- هواساز و چیلر
- نصب و تعمیر شوفاژ
با استفاده از خدمات این سامانه به مجموعهای از افراد ماهر و زبده دسترسی کامل دارید که در کنار رفع مشکل افت فشار پکیج، برای کارهای دیگر بالا نیز تخصص لازم دارند.
با اعتماد به کارچیداری با هزینه مناسب، بهترین خدمات را دریافت خواهید کرد.
سخن نهایی
در مطلب بالا در حد امکان علل افت فشار در پکیجهای دیواری گفته شد، اما امکان دارد علتهای دیگری هم منجر به افت فشار شده باشند.
فراموش نکنید سلامت پکیج و عملکرد آن دمای محیط شما را نیز تحتتاثیر قرار میدهد، بنابراین به جای خودسرانه عمل به رفع مشکلات آن بهتر است از کارچیهای متخصص کارچیداری استفاده کنید.