با از راه رسیدن فصل گرما باید به فکر راهاندازی وسایل سرمایشی خانهتان باشید! کولر آبی از جمله وسایل سرمایشی پرکاربردی است که برای خنک کردن خانه و محیط کار در مناطقی که فاقد آبوهوای مرطوب هستند مورد استفاده قرار میگیرد.
کولر آبی پیش از راهاندازی، نیاز به سرویس دارد. درواقع قبل از استفاده از کولر آبی لازم است که آن را سرویس و تعمیر کنید. البته عیبیابی و تعمیر کولر آبی امری تخصصی است و به تجربه و دانش فنی نیاز دارد؛ بنابراین بهتر است که سرویس کولر آبی را به دست افراد متخصص و باتجربه بسپارید.
در ادامه قصد داریم که شما را با شیوه صحیح سرویس کولر آبی آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
چرا کولر آبی به سرویس نیاز دارد؟
همه لوازم الکتریکی از یک مجموعه قطعات مصرفی تشکیل میشوند که عمر مفیدی دارند! کولر آبی نیز از این قاعده مستثنی نیست. کولر آبی از اجزای الکتریکی، مکانیکی و ثابت مختلفی همچون موتور، پمپ آب، تسمه، شناور و … تشکیل شده که ممکن است بهمرورزمان فرسوده شوند و کارایی خود را از دست دهند. به همین دلیل با سرویس کولر آبی، سروصدای آزاردهنده آن کاهش مییابد و سرمایش مطبوع و بهتری در محیط خواهید داشت.
همچنین استفاده مداوم از کولر آبی در فصل گرما و بالا بودن ضریب فرسایش قطعات آن ممکن است منجر به افزایش مصرف کولر شود؛ بنابراین برای رفع نقصهای کولر آبی و صرفهجویی در مصرف برق و آب بهتر است که از سرویس دورهای کولر آبی غافل نشوید.
چه زمانی برای سرویس کولر آبی مناسب است؟
ابتدای فصل بهار زمان مناسبی برای سرویس کولر آبی است. درواقع پیش از اینکه موج شدید گرما فرا برسد، بهتر است به عیبیابی کولر آبی پرداخته و در صورت خرابی و مشکل فنی، آن را تعمیر کنید. سپس هر دو هفته یکبار با بررسی وضعیت کولر آبی میتوانید از سلامت آن اطمینان حاصل کنید.
شیوه صحیح سرویس کولر آبی
پیش از بیان هر مطلبی در رابطه با تعمیر کولر آبی پیشنهاد میکنیم که در صورت نداشتن تجربه و دانش کافی برای عیبیابی کولر آبی، سرویس این وسیله سرمایشی را به دست افراد متخصص بسپارید! در این راستا میتوانید با مراجعه به سامانه هوشمند انجام کار معتبر و کاربردی «کارچیداری» از افراد باتجربه و متخصص در زمینه تعمیر کولر آبی کمک بگیرید.
اگر خودتان قصد عیبیابی کولر آبی را دارید، لازم است بایدها و نبایدهای آن را بشناسید! زیرا با سهلانگاری در این کار ممکن است به کولر آبی یا خودتان آسیب برسانید.
برای سرویس کولر آبی علاوه بر آشنایی کلی با سیستم آن، لازم است به نکات زیر نیز توجه داشته باشید.
-
از خاموش بودن کولر آبی اطمینان حاصل کنید
هنگامی که قصد سرویس کولر آبی را دارید، پیش از انجام هر کاری میبایست کولر آبی را خاموش کنید؛ زیرا برقگرفتگی از جدیترین حوادثی است که هنگام تعمیر کولر آبی رخ میدهد؛ بنابراین با پشت دست بدنه کولر آبی را لمس کنید یا بهوسیله یک فازمتر از عدم اتصال جریان برق به کولر مطمئن شوید.
-
در صورت نیاز پوشالهای کولر آبی را تعویض کنید
هنگام سرویس کولر آبی حتماً وضعیت پوشالها را بررسی کنید! پوشالهای کولر آبی بستر مناسبی برای رشد قارچها و باکتریها هستند. این موجودات معمولاً در فصل زمستان در میان بافت پوشالها به وجود میآیند. سپس خیس شدن پوشالها میتواند منجر به ایجاد بوی نامطبوع شود. همچنین این موضوع تهدیدی برای سلامت افرادی است که در معرض باد کولر آبی قرار دارند.
تعویض پوشالهای کولر آبی تا حد زیادی به کیفیت آب شهر بستگی دارد! معمولاً توصیه میشود که هر دو سال یکبار پوشالهای کهنه کولر آبی را تعویض کنید؛ اما با توجه به اینکه پوشال قیمت چندانی ندارد، بهتر است این کار را هرسال انجام دهید. با تعویض پوشالها، هم خیال شما راحت میشود و هم کولر آبی سرمایش بهتری خواهد داشت.
اگر هنگام سرویس کولر آبی، قصد تعویض پوشالها را داشتید، ابتدا پرههای ورودی هوا را از بدنه کولر جدا سازید! سپس پوشالهای کهنه را از داخل پرههای کولر آبی خارج کنید. در ادامه روی پوشالهای جدید آب بریزید و آنها را داخل پرهها بگذارید.
درصورتیکه پوشالها در زمان سرویس دورهای کولر آبی، نیازی به تعویض نداشتند میبایست آنها را خوب بشویید و تمیز کنید.
-
پارچه برزنتی کولر را فراموش نکنید
هنگام سرویس کولر آبی از بررسی وضعیت پارچه برزنتی غافل نشوید! این قسمت در حفظ باد کولر تأثیر بسزایی دارد. در صورت مشاهده پارگی و سوراخ بر روی پارچه برزنتی کولر آبی، حتماً آن را تعویض کرده و مانع هدر رفت باد کولر شوید.
-
حتماً کولر را بشویید
در حین سرویس کولر آبی، پیچ و مهرههایی که در دسترس هستند را محکم کنید! پس از آچارکشی، درپوش خروجی کف کولر را بردارید و بهوسیله یک فرچه تمیز کف کولر را بشویید. حواستان باشد که پس از اتمام شستشوی کف کولر، بستن دریچه خروجی را فراموش نکنید.
توجه داشته باشید که از بین رفتن رنگ بخشی از کف کولر ممکن است منجر به پوسیدگی شود! برای رفع این مشکل هنگام عیبیابی کولر آبی میتوانید از قیر ایزوله استفاده کنید. با استفاده از یک قلممو، قیر آماده را روی کف کولر بکشید.
علاوه بر شستشوی کف و ستونهای کولر آبی، در صورت امکان مخزن حلزونی را هم تمیز کنید. این مخزن محل مناسبی برای تجمع گردوغبار است؛ بنابراین در صورت وجود حفره خروج آب روی مخزن حلزونی، حتماً آن را بشویید.
-
موتور کولر آبی را تمیز و روغنکاری کنید
عملکرد کولر آبی بر اساس فرایند سرمایش تبخیری است! به عبارت سادهتر کولر آبی با تبخیر آب و جذب گرما، هوا را خنک میکند. سیستم گردش هوا به موتور اصلی کولر وابسته است اما در بخش دیگر یک پمپ (واترپمپ) آب را درون محفظه کولر آبی به گردش درمیآورد. سلامت این موتورها سبب عملکرد بهتر کولر آبی خواهد شد.
هنگام سرویس کولر آبی این اجزا را بهآرامی جدا کرده و گردوغبار آنها را بگیرید! سپس آنها را بهخوبی روغنکاری کنید. موتور کولر آبی شامل دو قطعه یاتاقان میشود که به روغنکاری نیاز دارند.
همچنین در حین سرویس کولر آبی، تمیز کردن پمپ آب، شیلنگ انتقال و سبد را فراموش نکنید.
-
جعبهتقسیم کولر آبی را بررسی کنید
بررسی وضعیت جعبهتقسیم از جمله نکاتی است که هنگام عیبیابی کولر آبی باید به آن توجه داشته باشید. جعبهتقسیم زیر سقف محفظه کولر آبی واقع شده است. هنگام سرویس کولر آبی اتصالات داخل جعبهتقسیم را بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه خرابی و فرسودگی آن را برطرف کنید.
-
پروانه و تسمه کولر آبی هم به روغنکاری نیاز دارند
هنگام عیبیابی کولر آبی حتماً به پروانه و تسمه نیز توجه داشته باشید! درصورتیکه تسمه دچار پارگی یا پوسیدگی شده باشد باید آن را تعویض کنید؛ زیرا اگر تسمه عملکرد مناسبی نداشته باشد ممکن است به پروانه و پمپ کولر آبی آسیب بزند.
در حین تعمیر کولر آبی، پروانه را با دست بچرخانید و وضعیت آن را بررسی کنید! در صورت نیاز حتماً پروانه را روغنکاری کنید تا چرخش آن روانتر شود.
-
سیستم توزیع آب کولر را فراموش نکنید
سیستم توزیع آب در کولر آبی شکل بسیار سادهای دارد! این سیستم شامل لولههای باریکی میشود که آب را روی پوشالها میریزند. بهمرورزمان ممکن است رسوب منجر به گرفتگی این لولهها شود و از خیس شدن پوشالها جلوگیری کند.
بنابراین هنگام سرویس کولر آبی حتماً وضعیت سیستم توزیع آب را بررسی کنید. در مسدود شدن لولهها میتوانید با استفاده از یک میخ یا فنر نازک مسیر آب را باز کنید. در صورت گرفتگی شیلنگ انتقال آب نیز میتوانید شیلنگ را تعویض کنید.
-
شناور کولر آبی را تنظیم کنید
وظیفه شناور در کولر آبی، کنترل میزان آب ورودی به کفی کولر است! خرابی شناور منجر به کاهش میزان آب در کف کولر و خشک ماندن پوشالها میشود. همچنین ممکن است حجم بیشتری از آب داخل کولر جمع و سرریز شود.
هنگام عیبیابی کولر آبی صبر کنید تا کف کولر پر از آب شود! سپس عملکرد شناور را بررسی کنید. در صورت عدم قطع و وصل بهموقع آب، بهتر است شناور را تعویض کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله به نکات مهمی در رابطه با سرویس کولر آبی پرداختیم! همانطور که ملاحظه کردید عیبیابی و تعمیر کولر آبی موارد مختلفی را در برمیگیرد و نیازمند تجربه و دانش فنی است. ازاینرو هرگونه اقدام خودسرانه و بدون آگاهی ممکن است منجر به آسیبدیدگی شما یا کولر آبی شود.
در انتها نیز تأکید بر این داریم که برای سرویس کولر آبی به افراد متخصص مراجعه کنید. کارچیداری بهعنوان یک سامانه هوشمند انجام کار با استفاده از افراد متخصص و ارائه خدمات مربوط به تأسیسات گرمایشی و سرمایشی میتواند شما را برای سرویس کولر آبی همراهی کند.