اگر در جستجوی کار هستید، لازم است بدانید که برای استخدام در یک سازمان باید خود را به شکل مناسب به کارفرما معرفی کنید. به همین منظور به یک رزومه کاری خوب نیاز دارید.
رزومه کاری نقش یک معرفینامه را دارد که کارفرما را با شما آشنا میسازد! اما یک رزومه کاری حرفهای باید شامل چه اطلاعاتی باشد؟
یک رزومه کاری موفق، اطلاعاتی در رابطه با میزان تحصیلات، سوابق کاری، تجربیات و مهارتهای شما را به شکل مطلوبی به کارفرما ارائه میدهد.
بنابراین برای موفقیت در مسیر کاریابی به یک رزومه کاری حرفهای نیاز دارید.
در این مقاله میخواهیم شما را با بایدها و نبایدهای رزومه نویسی و ساخت یک رزومه کاری موفق آشنا کنیم.

رزومه کاری چیست؟
پیش از هر چیزی لازم است که مفهوم رزومه را بدانید.
درواقع رزومه سندی بهحساب میآید که شامل اطلاعاتی از قبیل سوابق تحصیلی، تجربیات کاری و دستاوردهای یک فرد میشود.
ارائه این سند توسط فرد جویای کار، جهت تقاضای یک موقعیت شغلی ضروری است. بهطورکلی رزومه کاری موفق، ابزار مناسبی برای آشنایی کارفرما با شخصیت و تجربیات شما به شمار میرود.
رزومه را میتوان یک سند بازاریابی برای فرد متقاضی کار در نظر گرفت.
از طریق این سند میتوانید تجربیات، دانش و مهارتهای خود را به فروش برسانید! بنابراین با ارائه یک نمونهی حرفهای، کارفرما راحتتر میتواند در مورد شما تصمیم بگیرد.
طراحی رزومه باید بهگونهای باشد که با پوشاندن نقاط ضعف و تکیه بر تواناییها و ویژگیهای شخصی، بر روی کارفرما تأثیر مثبت بگذارد.
البته در رزومه نویسی روش مطلقی وجود ندارد! به عبارت دیگر رزومه، معرفینامه شما است و میتوانید آن را به شکل دلخواهتان طراحی کنید.
معمولاً رزومه در قالب یک فایل PDF برای کارفرما ارسال میشود.
البته رزومه را میتوان روی یک کاغذ چاپ یا بر روی صفحهای از یک سایت شخصی نیز منتشر کرد.
یک رزومه کاری حرفهای بایستی موارد خاصی را در بربگیرد.
بهطوریکه بتواند اطلاعات مفیدی از شما را به کارفرما منتقل کند.
در ادامه در رابطه با بایدها و نبایدها در زمینه رزومه نویسی صحبت خواهیم کرد.
به طول رزومه کاری توجه کنید
یکی از سؤالاتی که هنگام طراحی رزومه کاری پیش میآید در رابطه با طول آن است.
معمولاً یک مورد استاندارد، حداکثر در قالب دو برگه A4 نوشته میشود.
هرچند که همه چیز به سلیقه و حجم اطلاعات شما خواهد داشت.
رزومه کاری حرفهای اطلاعات مهمی از سوابق کاری فرد را ارائه میدهد و خیلی به جزئیات اشارهای نمیکند.

تفاوت “Resume” و “CV” در چیست؟
البته برای درک بهتر از طول رزومه لازم است که با تفاوت “Resume” و “CV” آشنا شوید.
نخستین مفهوم که Resume نام دارد شامل اطلاعات مختصری از سوابق تحصیلی و کاری میشود.
فرد متقاضی کار باید Resume خود را با توجه به نوع کار و موقعیت شغلی تنظیم کند.
در این حالت نیازی نیست که به کلیه سوابق شغلی اشاره شود و همه اطلاعات به ترتیب تاریخ باشند.
اما CV سندی چند برگ است که شامل جزئیات دقیقی از اطلاعات شخصی، سوابق کاری، دستاوردها و مهارتهای فرد میشود.
همچنین CV اطلاعات مربوط به سوابق تحصیلی و دستاوردهایی نظیر مقالات، جوایز و … را در برمیگیرد.
اطلاعات در CV معمولاً بر اساس ترتیب زمانی درج میشوند.
با ارائه چنین رزومهای، کارفرما دید بهتری نسبت به مسیر شغلی شما به دست خواهد آورد.
این سند شکل ثابتی دارد و معمولاً با توجه به نوع شغل تغییر نمیکند.
البته در ایران منظور از رزومه کاری، طراحی سندی با تلفیق ویژگیهای Resume و CV است. به این نکته توجه داشته باشید که در صورت طولانی شدن رزومه برای کاهش تعداد صفحات آن میتوانید از فونت مناسب، جدول و نشانهگذاری استفاده کنید.
انواع رزومه
معمولاً رزومه کاری را بر اساس مهارتها یا به ترتیب زمانی طراحی میکنند.
دسته اول جهت ارائه برای فرصتهای شغلی خاص کاربرد دارند.
در این شیوه از رزومه نویسی، کارجویان بر مهارتها و تجربیات مرتبط با موقعیت شغلی تمرکز بیشتری دارند و نقاط قوت خود را برجسته میکنند.
اما در رزومههای ترتیبی، سوابق کاری با توجه به تاریخ ذکر میشوند.
این شیوه رزومه نویسی جزئیات بیشتری را ارائه میدهد و کاربرد بیشتری دارد.

رزومه کاری موفق شامل اطلاعاتی میشود؟
یکی از سؤالاتی که هنگام رزومه نویسی برای بسیاری از کارجویان پیش میآید این است که چه اطلاعاتی را باید ذکر کرد؟ در اینجا به مواردی خواهیم پرداخت که لازم است در یک رزومه کاری موفق به آنها اشاره شود.
- اطلاعات شخصی از نخستین موارد لازم جهت درج در رزومه کاری هستند! اطلاعاتی از قبیل نام و نام خانوادگی، آدرس، شماره تماس و تاریخ تولد را در ابتدا بنویسید.
- یک رزومه کاری حرفهای شامل سوابق تحصیلی و دانشگاهی نیز میشود. شما میتوانید تحصیلات آکادمیک خود را به ترتیب در رزومه وارد کنید.
- سوابق شغلی بخش مهمی از یک رزومه هستند و در معرفی شما تأثیر بسزایی دارند. این قسمت را با نوشتن از آخرین تجربه کاری خود آغاز کرده و به ترتیب تاریخ به سوابق شغلی قبلی اشاره کنید. در اینجا استفاده از کلماتی همچون برنامهریزی، توسعه و هماهنگی حس خوبی را در کارفرما به وجود خواهد آورد.
- در ادامه مهارتهای خود را به رزومه اضافه کنید! مهارتهایی همچون تسلط بر زبان خارجه، آشنایی با نرمافزارهای کاربردی و … میتوانند شانس شما را جهت موفقیت در مصاحبه و استخدام افزایش دهند. توجه داشته باشید که مهارتهای مرتبط با شغل مورد نظر را در اولویت قرار دهید. بهعنوان نمونه فن مذاکره از مهارتهای مورد نیاز برای شغل مرتبط با بازاریابی است.
- همچنین میتوانید بهطور مختصر به علایق و دستاوردهایتان هم اشاره کنید. برای اینکه رزومه کاری شما نظم بیشتری داشته باشد و بهتر به نظر برسد، جهت بیان این موارد میتوانید از علامتگذاری استفاده کنید. علاقه به فعالیتهای گروهی و کار تیمی از دیگر مواردی است که حس خوبی را به کارفرما منتقل میکند؛ بنابراین هنگام رزومه نویسی به این موضوع هم توجه داشته باشید.
- ارجاعات بخش دیگری از رزومه کاری است که معمولاً مورد بررسی کارفرمایان قرار نمیگیرد؛ بنابراین در صورت کمبود فضا میتوانید از این قسمت صرفنظر کنید. این بخش معمولاً شامل معرفی استاد راهنما و کارفرمایان سابق میشود که در صورت لزوم میتوانید شماره تماس آنها را در اختیار کارفرما قرار دهید.
آیا رزومه کاری به عکس نیاز دارد؟
معمولاً تفاوتهای فرهنگی بر شیوه طراحی رزومه کاری مؤثر است. (یعنی چه؟)
برخی معتقد هستند که درج تصویر در رزومه، امری غیرحرفهای است؛ مگر اینکه فرد، متقاضی استخدام در زمینه مدلینگ یا بازیگری باشد.
این کار نهتنها فضای رزومه را محدود میکند، ممکن است مهارتهای متقاضی را تحتالشعاع قرار دهد.
شاید این دلایل منطقی به نظر برسند اما زندگی در دنیای دیجیتال حقیقتی است که نمیتوان آن را کتمان کرد.
بسیاری از افراد و بهخصوص فریلنسرها در شبکههای اجتماعی به دنبال کسب کار و برند سازی هستند.
بنابراین درج تصویر در رزومه به این افراد در راستای برند سازی در شبکههای اجتماعی عکس محور کمک خواهد کرد. همچنین این امر میتواند در جلب توجه کارفرما نیز مؤثر باشد.
حال اگر میخواهید که در رزومه خود عکس قرار دهید، بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید.
- از یک عکس حرفهای و تمامرخ استفاده کنید و به سراغ تصاویری نروید که رزولوشن و کیفیت پایینی دارند.
- حتماً یک تصویر رنگی را برای رزومه کاری در نظر بگیرید.
- پوشش آراسته و تناسب رنگ لباسهایی که به تن دارید بسیار مهم است.
- ترجیحاً عکسی را در رزومه کاری قرار دهید که پسزمینه سفید داشته باشد.
- عکس را در فضای بالای رزومه درج کنید.


اشتباهات رایج در رزومه نویسی
اشتباه تایپی و املایی از مهمترین مواردی هستند که میتوانند بر روی کارفرما تأثیر منفی بگذارند؛ بنابراین رزومه خود را با دقت بررسی کنید تا فاقد چنین اشتباهاتی باشد.
فونتهای رسمی انتخاب مناسبی برای نگارش یک رزومه کاری حرفهای هستند و شکل بهتری به رزومه شما میدهند.
برخلاف تصور بسیاری از افراد، استفاده از کلمات ثقیل حاکی از میزان آگاهی بالا نیست و مطالعه رزومه را خستهکننده میکند؛ بنابراین هنگام نوشتن رزومه به اصل سادهنویسی تکیه کنید.
از دیگر اشتباهات رایج در رزومه نویسی ارسال رزومه بهصورت فایل متنی است! حتماً رزومه خود را در قالب فایل PDF ذخیره و برای کارفرما ارسال کنید.
فریلنسینگ و فریلنسرها
شاید با مفهوم فریلنسینگ آشنایی چندانی نداشته باشید! فریلنسینگ یا آزادکاری را میتوان بهمنزله شکل جدید و متفاوتی از فعالیت شغلی در نظر گرفت که با استقبال خوبی مواجه شده است. این شیوه کاری، آزادی عمل بیشتری را به همراه دارد و انتخاب زمان و محل فعالیت را به عهده فرد میگذارد.
همین امر سبب شده تا بسیاری از افراد با توجه به مهارتهایی که دارند رو به سمت فریلنسری بیاورند. امروزه بسیاری از شرکتها نیز پروژههای گرافیکی، برنامهنویسی، تولید محتوا و … را به فریلنسرها میسپارند.
آزادی عمل فریلنسینگ سبب راحتی کار شده و امکان درآمد بیشتر را نیز ممکن ساخته است. شما نیز میتوانید با توجه به مهارتها و تواناییهایی که دارید این شیوه را در پیش بگیرید. سامانه هوشمند انجام کار به شما این امکان را میدهد که برحسب دانش، تخصص و علاقه خود پروژههایی را در دست بگیرید؛ بنابراین با عضویت در سامانه کارچی داری میتوانید بهعنوان یک فریلنسر فعالیت داشته باشید.
کلام آخر
مطمئناً ساخت رزومه کاری حرفهای کار آسانی نیست؛ اما طراحی یک رزومه موفق میتوانید پلی برای رسیدن به شغل رؤیایی شما باشد. رزومه کاری حرفهای سبب جلب توجه کارفرما شده و میل او را جهت همکاری با شما افزایش میدهد.
نوشتن رزومه به رعایت نکات و استانداردهایی نیاز دارد که در این مقاله به آنها پرداختیم. طول رزومه، اطلاعات مندرج در آن و … از مهمترین مواردی هستند که باید به آنها توجه داشت.
با ارائه یک رزومه موفق میتوانید بهعنوان یک فریلسنر فعالیت خود را در سامانه کارچیداری آغاز کنید. این شیوه کاری به شما امکان کسب درآمد بیشتری را نسبت به روشهای سنتی خواهد داد.