تابستان و گرمای طاقتفرسایش که فرا میرسد، وقت هنرنمایی کولر گازی است. بدون کولر گازی و هوای مطبوعی که در منزل یا محل کارمان ایجاد میکند تصور سپری کردن تابستان، بسیار سخت است. از سوی دیگر با توجه به افزایش قیمت انواع لوازم خانگی در سالهای اخیر، ضرورت نگهداری صحیح و تلاش برای افزایش طول عمر دستگاهها از طریق عیب یابی کولر گازیو سرویس کولر گازی به موقع ، بیش از پیش اهمیت یافته است.
بنابراین توصیه میشود، برای مراقبت از پای ثابت ظهرهای سوزان تابستان اطلاعات کافی داشته باشیم. گاهی اوقات با اندکی آگاهی و عیب یابی کولر گازی میتوانیم از بروز مشکلات اساسی برای اسپیلت پیشگیری کنیم و یا به راحتی آنها را برطرف سازیم. همچنین اگر حل مشکل نیازمند حضور متخصصان حرفهای باشد با کسب اطلاعات میتوانیم در برقراری ارتباط با ایشان و افزایش سرعت سرویس و تعمیر، مؤثرتر عمل کنیم.
در این مقاله قصد داریم ضمن ارائه اطلاعاتی در خصوص انواع کولرهای گازی موجود در بازار و قطعات کولر گازی، برخی از رایجترین سرویس کولر گازی را بیان و نحوه سرویس کولر گازی را به طور خلاصه معرفی کنیم. اگر شما هم به دنبال دلیل خنک نکردن اسپیلت، روشن نشدن آن و به طور کلی عیب یابی کولر گازی هستید ۱۰ دقیقه زمان بگذارید و این مقاله را مطالعه کنید.

انواع کولرهای گازی موجود در بازار
در ابتدا بهتر است کولرهای گازی موجود در بازار را بهتر بشناسیم. در حال حاضر کولرهای گازی به سه نوع خازنی، خازنی- بردی و بردی تقسیم میشوند. دستگاههای خازنی تکنولوژی قدیمیتری نسبت به سایر مدلها دارند و به همین دلیل قیمت آنها کمتر است. در مقابل، دستگاههای خازنی- بردی و بردی از تکنولوژی پیشرفتهتری برخوردار هستند. اما دستگاههای بردی یا اینورتر در مقایسه با خازنی- بردی برق کمتری مصرف میکنند و عمر مفید بیشتری دارند. به طور کلی با توجه به تکنولوژی پیشرفتهتر دستگاههای اینورتر، خرید آنها در دراز مدت مقرون به صرفهتر است.
قطعات کولر گازی و نحوه عملکرد آن
تمامی کولرهای گازی موجود در بازار دارای دو قسمت اصلی هستند. قسمت اول پنل یا اواپراتور است که در فضای داخلی محیطی که میخواهیم خنک شود، نصب میشود. قسمت دیگر، موتور یا کندانسور است که در فضای باز مانند پشتبام، بالکن، حیاط و پشت پنجره قرار میگیرد. این دو قطعه به وسیله دو لوله مسی و یک کابل برق به یکدیگر متصل میشوند. به صورت کلی پنل از فن، رادیاتور، سینی درین (جمعکننده آب موجود در رطوبت هوا) و فیلتر تشکیل میشود. از سوی دیگر قطعهای که در فضای باز قرار میگیرد شامل موتور، کندانسور و فن است.
بر اساس علم تهویه مطبوع، هوای خنک در اثر گرفتن گرمای موجود در فضا ایجاد میشود. به بیان دیگر خنک کردن هوای یک محیط به معنی گرفتن گرمای موجود در آن است. از همین رو نحوه کارکرد کولر گازی نیز به این شکل است که گاز موجود در آن که توسط موتور قطعه خارجی خنک شده، از طریق لولههای مسی به رادیاتور پنل منتقل میشود. از سوی دیگر فن موجود در پنل، هوای گرم را از محیط گرفته با عبور از رادیاتور هوا را سرد و به فضا برمیگرداند.
اکنون که با نحوه کارکرد کولر گازی آشنا شدید، در ادامه رایجترین مشکلات پیش آمده برای کولر و نحوه برطرف کردن آنها را با یکدیگر بررسی میکنیم.

عیب یابی کولر گازی
با توجه به ساختار کولر گازی که توانایی خنک کردن حجم مشخصی از هوا را دارد و هوای گرم داخل را گرفته و پس از خنک کردن آن، مجددا در فضا پخش میکند؛ اصل اولیه استفاده از کولر گازی بر خلاف کولر آبی، این است که هنگام روشن کردن آن حتما تمامی درها و پنجرهها بسته باشد. در غیر این صورت موتور کولر دائما روشن و مجبور به سرد کردن گاز است و این باعث اصطحلاک بیش از حد موتور و خرابی زود هنگام آن میشود. به طور کلی بسیاری از عیبها را میتوان با مشکلات کولر گازی و صرف هزینهای اندک برطرف کرد. نصب اصولی کولر گازی و سرویس دورهای آن باعث پیشگیری از بروز مشکلات جدیتر و از کار افتادن موتور و فن دستگاه میشود.
روشن نشدن کولر گازی
یکی از مشکلات کولر گازی روشن نشدن آن است. در صورتی که کولر گازی شما روشن نمیشود ابتدا باید از وجود جریان برق در پنل مطمئن شوید. در صورتی که پنل دارای صفحه دیجیتال باشد، روشن شدن صفحه، حاکی از وجود برق در دستگاه است. در صورتی که پنل صفحه دیجیتال نداشته باشد صدای بوق کوتاهی که در اثر زیاد و کم شدن درجه هوا شنیده میشود نشاندهنده برق موجود در دستگاه است.
اگر برق در دستگاه نباشد باید از متخصصان تعمیر کولر گازی کمک گرفت. اما در صورتی که برق در دستگاه جریان داشته باشد و کولر روشن نشود باید سایر دلایل را بررسی کنیم.
سادهترین موضوعی که باعث روشن نشدن کولر میشود، عدم انتخاب حالت تابستانه موجود روی کنترل کولر گازی است. در این حالت کولر گازی در حالت زمستانه است و دستگاه تمایل به دمیدن هوای گرم دارد اما با توجه به اینکه هوای داخل گرم است روشن نمیشود.
از سوی دیگر، ساختار کولر گازی به شکلی است که برای پیشگیری از آسیب دیدن موتور دستگاه، امکان روشن و خاموش کردن بلافاصله آن وجود ندارد. از همین رو زمانی که کولر را خاموش میکنید در صورتی که تصمیم بگیرید، بلافاصله آن را روشن کنید، امکانپذیر نیست.
در صورتی که از وجود برق در دستگاه مطمئن شدید و دو حالتی که در بالا ذکر شده است را نیز کنترل کردید، اما هنوز هم کولر روشن نمیشود. دلایل جدیتری از جمله مشکلات مربوط به موتور و فن وجود دارد. عیب یابی کولر گازی در این مواقع نیازمند حضور متخصص برای تعمیر کولر گازی است.

خنک نکردن کولر گازی
در صورتی که کولر شما مانند گذشته هوا را خنک نمیکند دلایل متفاوتی دارد که در ادامه تعدادی از آنها را عنوان میکنیم.
قبل از هر چیز تنظیم درست درجه ترموستات اسپیلت بسیار مهم است. بهتر است درجه بین ۲۰ تا ۲۲ قرار گیرد. لذا به درجه هوای درج شده روی پنل توجه کنید.
یکی از اصلیترین علتهای خنک نکردن کولر گازی، کم شدن گاز آن است. همانطور که در ابتدا اشاره کردیم سرویس کولر گازی در حل بسیاری از مشکلات از جمله کنترل گاز و اضافه کردن آن مؤثر است. از سوی دیگر کثیف بودن فیلتر موجود در پنل نیز باعث عدم سرمایش کافی فضا میشود. این فیلتر قابل شستشو است بنابراین توصیه میشود هر ۶ ماه یک بار فیلتر را با آب و صابون تمیز کنید.
از دیگر دلایلی که باعث خنک نشدن هوا میشود، نصب نامناسب پنل خارجی کولر گازی است. در صورتی که کندانسور در فضایی با جریان مناسب هوا، قرار نداشته باشد گاز موجود در کولر به خوبی خنک نمیشود. به تبع آن کارکرد کولر ضعیف میشود. پنل خارجی میبایست در فضایی با گردش هوای زیاد قرار گیرد.
از سوی دیگر فاصله موتور کولر که در فضای خارج قرار دارد با پنل که در داخل نصب میشود نیز در میزان خنک کردن هوا تاثیرگذار است. این فاصله به هیچ وجه نباید بیشتر از ۱۵ متر باشد.

نشتی آب از پنل کولر گازی
رطوبت موجود در هوای محیط توسط پنل داخلی گرفته و تبدیل به قطرات آب میشود و با استفاده از سیستم لولهکشی باید از پنل داخلی خارج گردد. در صورتی که هنگام نصب پنل، شیب لوله درین به درستی رعایت نشود و یا اینکه لوله دچار گرفتگی باشد. قطرات آب از پنل نشت میکنند. در چنین مواردی برای عیب یابی کولر گازی باید از کمک تعمیرکاران حرفهای برای رفع اصولی مشکل استفاده کرد.
سر و صدای بیش از حد کولر گازی
در صورتی که از پنل کولر گازی صدای ناهنجار و زیاد به گوش برسد مشکل از فن دستگاه است. ممکن است پیچ فن شل شده باشد، فن بیش از حد کثیف باشد و یا فن به بدنه پنل برخورد داشته باشد. در این صورت نیز حتما باید از کارشناسان حرفهای برای باز کردن پنل و تعمیر فن کمک گرفت.
همانطور که در این مقاله دیدید، بهترین راه برای پیشگیری از بروز مشکلات جدی برای اسپیلت، سرویس به موقع یا تعمیر کولر گازی توسط کارشناسان حرفهای و قابل اعتماد است.
«کارچیداری» سامانه هوشمند انجام کار است که بهترین تعمیرکاران را برای رفع مشکلات انواع لوازم خانگی از جمله کولر گازی، به شما معرفی میکند. از طریق سامانه «کارچیداری» میتوانید خدمات تعمیر در محل را در کوتاهترین زمان، با بالاترین کیفیت و کمترین قیمت ممکن، دریافت کنید.
استفاده از «کارچیداری»، باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود و دغدغه شما برای پیدا کردن متخصصان واقعی را مرتفع میکند. همچنین باعث میشود قیمت واقعی خدمات دریافتی را پرداخت کنید و از هزینه بیش از حد پیشگیری میکند.
پس همین الان برای سرویس کولر گازی خودتان به کمک متخصصان «کارچیداری» اقدام کنید.