ماهیهای آکواریومی یا بهطور کلی ماهیها را میتوان برترین حیوانات خانگی در عصر حاضر دانست که نگهداری از آنها روزبهروز در سرارسر جهان در حال گسترش است؛ شاید اصلیترین علت این همه توجه بشر به این حیوانات، به آرامش رسیدن و فرار از روزمرگیهای پرتنس است؛ این موجودات زیبا با سایر حیوانات خانگی متفاوتند و تفاوت آنها در این است که نمیتوان آنان را در آغوش گرفت یا نوازش کرد اما خب تماشای شنای ماهیها بسیار آرامشبخش است و میتواند از استرسهای زندگی شهری بکاهد؛ از سوی دیگر ماهیها بخصوص ماهیهای زینتی یکی از بهترین گزینهها در میان انواع حیوانات خانگی برای کودکان بشمار میآیند.
اگر به آکواریوم و ماهیهای آکواریومی علاقهمندید به مخاطبان این مطلب از سامانه انجام کار « کارچیداری » بپیوندید.
همانطور که گفته شد تماشای ماهیهای آکواریومی یا انواع ماهیهای زینتی زیباست اما نگهداری آنها همانند تمام حیوانات خانگی دیگر نیازمند یک سری اصول میباشد که دانستن این اصول و قوانین شما را در نگهداری بهتر این حیوانات خانگی برتر و دوستداشتنی کمک میکند.
مطابق گفته فوق ماهیهای آکواریومی تنوع زیادی دارند و دست شما را برای داشتن یک آکواریوم پر ماهی باز میگذارند؛ این حیوانات خانگی به دو دسته آبهای شیرین و شور تقسیم میشوند که آبهای شیرین برای انتخاب ماهیهای آکواریومی، گزینه بهتری هستند و در میان مردم نگهداری آنها از الویت بالاتری نسبت به ماهیان آبهای شور برخوردار میباشند.
ماهی دانیوی گورخری باله بلند یکی از حیوانات خانگی برتر و ماهیهای آکواریومی بشمار میآید که با نام علمی “danio rerio” مشهور است؛ این حیوان خانگی کوچک تنها سه اینچ رشد میکند و از خانواده تیره کپورماهیان است که طول عمر پنج ساله دارد.
زادگاه این ماهی رودخانه گنگ واقع در شرق هندوستان است؛ جالب است بدانید این رودخانه مملو از انواع گیاهان بسیاری است که فضای گستردهای را برای شنا کردن آنها فراهم میکند.
به سبب اینکه ماهی نام برده معمولاً از ویژگیهای بارز آرامش و صلحطلبی برخوردار است، باید در آکواریوم در کنار ماهیهای کوچک نگهداری شود.
ظاهر نر و ماده ماهی دانیوی گورخری باله بلند، این ماهی آکواریومی که از انواع ماهیهای زینتی است، با هم متفاوت میباشد، بصورتی که نر این حیوان نسبت به ماده آن، بدن کشیدهتر اما شکم تختتری دارد. این نوع ماهی را بیشتر میتوانید به رنگهای زیر بیابید:
ماهی گوپی که از شناختهترین و محبوبترین ماهیهای آکواریومی و برترین حیوانات خانگی در میان گروه ماهیهاست که با نام علمی “poecilid reticulata” شهرت دارد ضمن اینکه جزو دسته مشهورترین گونه ماهیهای آبهای شیرین بشمار میآید؛ او از دو ویژگی بارز مقاومت و سرسختی برخوردار است و تنوع رنگی بالایی دارد بطوری که بعنوان ماهی رنگینکمان مشهور است؛ این ماهی آرام و صلحطلب اما در عین حال پرجنبوجوش است و قیمت مناسبی دارد ضمن اینکه نگهداری آن تا حد زیادی آسان است.
جالب است بدانید سیصد نوع از این گونه شناخته شده است که از نظر رنگ، اندازه و شکل ظاهری با یگدیگر تفاوت دارند؛ علاوه بر تفاوتی که در میان انواع مختلف آن وجود دارد، نر و ماده این حیوان نیز باهم متفاوتند؛ جنس ماده این ماهی بزرگتر از جنس نر اوست، بصورتی که ماده ماهی گوپی بیشتر از شش سانتیمتر و نر آن از چهار و نیم سانتیمتر رشد نمیکند و بزرگتر نمیشود؛ ماهی گوپی ماده دارای بدنی پهن است در حالی که نر این ماهی از بدنی کشیده با بالههای دمی شکل برخوردار است؛ دمی که ممکن است دارای اشکال زیر باشد:
بیایید باهم به سراغ این حیوان خانگی یعنی ماهی جک دمپسی برویم و این قسمت از مطلب را با نام علمی او آغاز کنیم؛ نام علمی ماهی جک دمپسی “Rocio octofasciata” میباشد؛ این ماهی به یکی از پرطرفدارترین ماهیهای آکواریومی شهرت دارد؛ شاید یکی از دلایل پرطرفدار بودن این حیوان خانگی ظاهر زیبا و جذاب او باشد.
ماهی جک دمپسی بومی آمریکای مرکزی است که از ویژگی قلمروطلبی برخوردار میباشد؛ دقیقاً بخاطر همین خصوصیت ظاهری بارز اوست که آن از مشتزن معروف دهه 1920 گرفته شده است.
ویژگیهای ظاهری این ماهی آکواریومی شامل بدنی خاکستری رنگ مایل به قهوهای و خطوطی عمودی تیره است؛ جالب است بدانید برخی از گونههای این ماهی از نقاط آبی رنگ براقی بر روی سطح بدن خود برخوردار هستند که آنها را جذابتر میسازد البته گفتنی است این ویژگی بیشتر در جنس نر آن دیده میشود که آن را به نام بلوالکتریک مشهور کرده است.
ماهی جک دمپسی از جمله حیوانات خانگی یا ماهیان گوشتخوار است که با غذاهایی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، تغذیه میکند:
ماهی مولی به یکی بهترین و آسانترین ماهیهای آکواریومی برای تکثیر مشهور است که اکثراً مبتدیان این راه برای ابتداییترین تکثیر، از آن بهره میگیرند؛ نام تجاری این ماهی “Molly fish” است و در رنگها و انواع مختلف زیر وجود دارد:
نکتهای که جالب است در مورد این حیوانات خانگی یعنی ماهیان مولی، این ماهیهای آکواریومی بدانید این است که هنگام جفتگیری از ظاهری براقتر و درخشانتر برخوردار میشوند و باله پشتی خود را کاملاً باز میکنند، بطوری که در این حالت خالهای رنگی موجود در این ناحیه، کاملاً قابل مشاهده است.
زیستگاه ماهی مولی که از انواع ماهیهای زینتی بشمار میآید، آمریکای مرکزی به گستردگی مکزیکو تا کلمبیا و جنوب شرق آمریکا به وسعت کارولینا تا مکزیکوی جنوبی است.
این گونه ماهی که از انواع ماهیهای آکواریومی محسوب میشود، بطور معمول به اندازه پنج الی ده سانتیمتر رشد میکند که بزرگترین مورد گزارش شده از این گونه حیوان خانگی یازده سانتیمتر بوده البته گفتنی است در این گونه ماهیان اندازه ماده آنها از نرهایشان بزرگتر میباشد.
آنها از نظر تغذیه همهچیزخوارند؛ در رژیمغذایی آنها بهتر است علاوه بر غذاهای پولکی و کرم؛ گروه مواد غذایی زنده، منجمد و خشک شده نیز گنجانده شود.
نام تجاری ماهی جنگجوی سیامی که در دسته ماهیهای آکواریومی قرار میگیرد “Siamese fighting fish” بوده و در عین اینکه زیبایی و رنگارنگی، حیوان خانگی بیدردسری است؛ نگهداری از این نوع ماهی بقدری آسان است که میتوان از اودر آکواریومهای کوچک بدون فیلتر و بخاری نگهداری کرد.
این ماهی همانند ماهی جک دمپسی قلمروطلب است و به نام علمی “Betta splendens” و سایر نامهای ماهی بتا و ماهی فایتر نیز شهرت دارد.
ماهی جنگجوی سیامی، این حیوانات خانگی برتر موجود در آب از طول عمری بین دو الی سه سال برخوردار و تغذیه وی به شرح ذیل است:
تفاوت در ویژگیهای ظاهری این ماهی بیشتر در شکل دم و رنگهای او به چشم میخورد؛ دم این حیوان خانگی از نظر اشکال با یگدیگر متفاوتند:
رنگهای مختلف ماهی جنگجوی سیامی که یکی از ماهیهای آکواریومی است نیز به شرح ذیل میباشد:
نکته اینجاست که معمولاً نر این ماهی بیشتر به رنگهای فوق دیده میشود اما ماده این حیوان به رنگ آبی متمایل به روشن است.
گلدفیشها ماهیان طلایی که در گروه ماهیهای آکواریومی قرار میگیرند، انواع مختلفی دارند که به شرح ذیل است:
این ماهی که از انواع ماهیهای زینتی است، از خانواده “Cyprinidea” میباشد که زادگاه آن به کشورهایی چون چین، ژاپن، کره و تایلند بازمیگردد؛ ویژگی ظاهری گلدفيش معمولی شامل بدن و بالههای مساوی و متناسب شدهای است که میتواند تا بیست و سه سانتیمتر رشد كند. او یک چنگال و باله دمی كوتاه دارد و به رنگهای زیر رایج هستند:
درست است تشخیص نر و ماده این حیوان خانگی که در گروه انواع ماهیهای زینتی قرار میگیرد، ساده است اما برای اشخاصی که مبتدی هستند کمی دشوار میباشد.
ماهی رامیزی بولیویایی از جمله زیباترین ماهیهای آکواریومی رودخانههای آمریکای جنوبی است و یکی از انواع ماهیهای زینتی بشمار میآید که از حالت ترس و وحشت ماهیان دیگر لذت میبرد، به همین علت از خود رفتار تهاجی نشان میدهد.
جالب است بدانید ویژگی بارز این ماهی، مقاومت بالای او برای زندگی در آکواریوم است؛ تهیه تغذیه این حیوان خانگی بسیار راحت است زیرا او همهچیزخوار است و میتوان با رعایت استاندارد زندگی او، براحتی از این ماهی نگهداری کرد.
ماهیهای لجنخوار با نام ﻋﻠﻤﯽ “Hypostomus plecostomus” از انواع ماهیهای زینتی نیستند بلکه تنها در آکواریومها به چشم میخورند؛ آنها از لجنهای تشکیل شده در آکواریوم و جلبکهای آن تغذیه میکنند و از خلق و خوهای مختلفی برخئردارند بطوری که در بعضی از آنها رفتار بسیار آرام و صلحطلبانه دیده میشود و در برخی دیگر رفتار تهاجمی به چشم میخورد.
جذابیت و حس خوبی که از داشتن حیوانات خانگی به ویژه ماهی آکواریوم به دست میآید با چیز دیگری قابل قیاس نیست. اما تنوع این حیوانات قطعا باعث تفاوت در نوع زیستشان نیز میشود. شاید با برخی از این ویژگیها تا حدود زیادی آشنایی داشته باشید. اما برای مطلع شدن از جزییات و تفاوتهای خاص هر کدام شاید نیاز به یک مشاور یا متخصص احساس شود.
اگر به حیوانات خانگی علاقهمند هستید احتمالا از موارد مربوط به نگهداری از آنها نیز مطلع هستید. در همین راستا کارچیداری به شما این امکان را میدهد تا با بهترین کارچیهای مربوط به نگهداری از حیوانات خانگی در ارتباط باشید.